Belangrijke informatie

1. Voordat je begint:

IDENTITEITSBEWIJS
Om je rijbewijs te kunnen halen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig.
Een geldig identiteitsbewijs is één van de volgende documenten waarvan de geldigheidsduur nog niet verstreken is:
Een geldig Nederlands paspoort;

Een geldige Nederlandse ID-kaart;

Een Nederlands rijbewijs (geldigheidsduur mag verstreken zijn);

Een geldig paspoort of ID-kaart uit een van de landen van de EU en EER;

Een geldig buitenlands paspoort voorzien van een geldige sticker voor verblijf in Nederland;

Een geldig Nederlands of EU/EER vreemdelingendocument;

Een Nederlands reisdocument voor vluchtelingen of vreemdelingen;

Een vreemdelingen identiteitsbewijs (voorheen W-document);

Een Nederlands identiteitsbewijs voor Geprivilegieerden;

Of een door de Nederlandse overheid afgegeven pas Diplomaat Buitenlandse Zaken.

Zonder één van deze documenten kun je geen Nederlands rijbewijs halen!


DigiD

Voor het aanvragen van examens en het indienen van documenten bij het CBR heb je DigiD nodig. Heb je al DigiD, dan kun je deze stap overslaan. Heb je nog geen DigiD, dan kun je deze het beste zo snel mogelijk aanvragen. Het aanvragen kan namelijk enige tijd duren!

Ga naar www.digid.nl en kies voor aanvragen. Vul je gegevens in en rond de aanvraag af. Bij het aanvragen heb je je burgerservicenummer (BSN) nodig. Deze kun je onder andere vinden op je ID-kaart of je paspoort.

Binnen 3 werkdagen ontvang je een brief thuis met een activeringscode.

Binnen 20 dagen moet je DigiD activeren met de activeringscode op www.digid.nl.

Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Als je een sms-controle hebt ingeschakeld, ontvang je een code per sms die je moet invullen.

Voer je activeringscode in.

Je kunt hierna eventueel de DigiD app installeren op je mobiele telefoon. Maar dit is niet verplicht..


Gezondheidsverklaring invullen
Om te mogen deelnemen aan het verkeer moet je lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Dat is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor anderen in het verkeer. De gezondheidsverklaring bestaat uit een aantal vragen over je gezondheid die je moet beantwoorden.
Je gezondheidsverklaring moet je zelf online via het CBR invullen. Omdat het over privacygevoelige informatie gaat, kan de rijschool dit niet voor je doen. Je bent verplicht je gezondheidsverklaring naar waarheid in te vullen. Doe je dat niet, dan kan dat later ernstige consequenties hebben.

Twijfel je over je gezondheid of heb twijfel je over een vraag van de gezondheidsverklaring? Wacht dan met het indienen ervan en overleg eerst met je rijschool of huisarts. Vul je per ongeluk in dat je iets mankeert, terwijl je gewoon gezond bent, kan dat voor ernstige vertraging in je rijopleiding zorgen.

Wanneer je wel iets mankeert, dan kan het zijn dat het CBR je eerst langs een medisch specialist stuurt om gekeurd te worden. Dit proces kan soms wel maanden in beslag nemen. Het vroegtijdig indienen van je gezondheidsverklaring is dan helemaal belangrijk.
Ga naar mijn.cbr.nl en log in met je digiD na het inloggen kies je voor "gezondheidsverklaring rijbewijs" en volg je de stappen. LET OP: meld het je rijschool als je een verklaring van geschiktheid hebt gekregen !

2. Theorie leren:

Het beste kun je het CBR theorie-examen doen voor of aan het begin van je rijopleiding. De theorie heb je namelijk nodig in de praktijk, denk alleen al aan de betekenis van verkeersborden en de voorrangsregels. Als je de theorie kent, dan zijn je praktijklessen veel efficiënter en haal je vaak sneller (met minder rijlessen, dus goedkoper) je rijbewijs.
Maak nooit gebruik van eendagscursussen. Je hebt je theoriecertificaat dan misschien snel, maar bent de theorie ook zo weer vergeten. Daardoor heb je veel meer rijlessen nodig. Soms wel tot tien extra!

Je kunt je het beste op je theorie-examen voorbereiden door de lesstof gewoon goed te leren. iTheorie helpt je tijdens je leerproces om jou de juiste stof op het juiste moment aan te bieden. Hiermee breng je structuur aan in je studie zodat jij je alleen maar hoeft te concentreren op het leren van de theorie.

Na het leren van de theorie ga je oefenen met proefexamens. Na afloop van elk proefexamen krijg je naast de uitslag ook te zien op welke onderwerpen jij beter of minder scoort. Deze kun je dan nog eens bestuderen. Slaag je meerdere keren achter elkaar voor de proefexamens? Dan pas ben je klaar om het officiële CBR theorie-examen af te leggen.

 

3. CBR Theorie examens:

 

CBR theorie-examen reserveren

Nadat je de theorie geleerd hebt, ga je het theorie-examen bij het CBR afleggen. Dat kan in één van de examencentra van het CBR door heel Nederland. Voordat je een examen kunt afleggen, moet je een plaats reserveren. Dat kun je zelf doen.

 

Regulier, verlengd of individueel theorie-examen

Het gebruikelijke theorie-examen leg je af in een examenzaal achter een eigen touchscreen. Naast het gebruikelijke examen kun je tegen meerprijs ook kiezen voor andere soorten theorie-examens. Het is belangrijk dat je voorafgaand aan je reservering een keuze maakt voor het soort theorie-examen dat jij wilt afleggen.

 

Theorie-examen voor faalangst, autisme en dyslexie

Denk je dat je meer tijd nodig hebt voor het beantwoorden van de examenvragen? Kies dan voor een verlengd theorie-examen met extra tijd. Je kunt er daarnaast ook nog voor kiezen om het theorie-examen te laten voorlezen (audio). Er is ook de mogelijkheid om een individueel theorie-examen te reserveren. Een medewerker van het examencentrum begeleidt je dan gedurende het theorie-examen.

 

Theorie-examen in andere talen en gebarentaal

Ook kun je het theorie-examen in het Engels of in andere talen afleggen. Als je het theorie-examen in een andere taal dan Nederlands of Engels* wilt afleggen, dan moet je een theorie-examen reserveren met tolk. Je moet hierbij zelf de tolk regelen en betalen. Je mag alleen een tolk inhuren van een tolkenbureau dat is goedgekeurd door het CBR.

Een gebarentolk mag ook buiten deze tolkenbureaus om geregeld worden, dit mag bijvoorbeeld ook een familielid zijn.

*Alleen het CBR theorie-examen personenauto is zonder tolk in het Engels te maken.

 

Zelf je CBR theorie-examen reserveren

Het examen zelf reserveren is meestal het makkelijkst en het goedkoopst. Let wel op dat je dit rechtstreeks bij het CBR doet. Zorg dat je eerst een DigiD hebt aangevraagd. Zonder DigiD kun je het examen niet zelf reserveren.

Inloggen bij het CBR

 

Datum en tijd van je theorie-examen later veranderen

Wanneer de gereserveerde dag of tijdstip je toch niet zo goed uitkomt, dan mag je de reservering wijzigen. Is het theorie-examen over meer dan zeven dagen? Dan mag je het theorie-examen verzetten naar een eerdere of latere datum en tijd. Uiteraard moet er wel plaats zijn. Is je theorie-examen al binnen zeven dagen? Dan mag je het theorie-examen alleen verplaatsen naar een eerdere datum en tijd als daar plaats voor is.

Het wijzigen doe je online (als je zelf online hebt gereserveerd) of via je rijschool (als je via de rijschool hebt gereserveerd).

 

Annuleren theorie-examen

Een gereserveerd theorie-examen kun je niet afzeggen, behalve als je een zeer goede reden hebt. Bijvoorbeeld bij ziekte of een overlijden. Je moet daar dan wel bewijsstukken van hebben. Ben je bijvoorbeeld zo ziek dat je geen theorie-examen kan afleggen? Dan zal je daarvan bij je huisarts een verklaring moeten vragen.

 

4. Rijles:

Doe op tijd een ogentest

Tijdens de rijlessen moet je voldoende kunnen zien om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Voorafgaand aan het praktijkexamen wordt dit door de examinator getest. Als je wel slaagt voor het praktijkexamen, maar niet voor de ogentest, moet je een medische keuring ondergaan voordat je je rijbewijs krijgt. Dat kan tot enkele maanden vertraging opleveren. Dit gebeurt enkele honderden keren per jaar.

Daarom is het verstandig om voorafgaand of aan het begin van je rijopleiding eens langs te gaan bij een opticien. Je kunt hier vaak gratis een ogentest laten uitvoeren. Zo kom je straks niet voor verrassingen te staan tijdens het praktijkexamen. En als blijkt dat je onvoldoende ziet, dan heb je ruim de tijd om een bril of contactlenzen te bestellen.

Bril of contactlenzen

Draag je contactlenzen of een bril? En zie je nog steeds goed in de verte met je contactlenzen (of nachtlenzen) of je bril? Dan kun je gewoon je rijbewijs halen. Let op dat je op je gezondheidsverklaring "nee" als antwoord geeft op de vraag of je beperkt kunt zien, zelfs als je lenzen of een bril draagt. Een bezoek aan een oogarts is dan niet nodig.

 

Naar de oogarts

Is je gezichtsscherpte of gezichtsveld onvoldoende, of heb je diabetes, dan moet een oogarts verklaren dat het veilig is dat je een voertuig gaat besturen. Je oogarts moet dan een speciaal formulier invullen. Dit mag je eigen oogarts doen. De oogarts stuurt dit rapport door naar het CBR. Bij twijfel kan het CBR je oproepen voor een rijtest. Dit is test om te bepalen of jij veilig aan het verkeer kunt deelnemen.

 

Rijden met een oogaandoening

Als je een oogaandoening hebt, of lenzen of een bril draagt, mag je meestal nog steeds een voertuig besturen. Het is dan wel belangrijk dat je, eventueel met hulpmiddelen, voldoende gezichtsvermogen hebt. Je moet natuurlijk wel genoeg kunnen zien om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Om te mogen deelnemen aan het verkeer moet zowel de gezichtsscherpte als het gezichtsveld voldoende zijn. De gezichtsscherpte wordt bedoeld dat je op afstand voldoende scherp kunt zien. Je kunt bijvoorbeeld gevaren op tijd herkennen, maar ook verkeersborden goed lezen. Met het gezichtsveld wordt het zicht bedoeld naast het beeld waar je naar kijkt. Het beeld in je ooghoeken zeg maar. Hoe meer gezichtsveld, hoe meer je om je heen waarneemt zonder je hoofd te draaien. Je gezichtsveld kan ook worden beperkt door blinde vlekken.

 

Rijles volgen

Je krijgt rijles van een rijinstructeur. Jij bent tijdens de rijlessen de bestuurder, maar je rijinstructeur is daar juridisch verantwoordelijk voor. Doe jij (per ongeluk) dingen die verboden zijn, dan zal je rijinstructeur daar de boete voor krijgen. Ook zal je rijinstructeur moeten zorgen voor een verzekering voor het voertuig. Jij bent dus ook nooit aansprakelijk voor eventuele schade die je tijdens het rijden veroorzaakt.

 

Bevoegdheid instructeur

Je mag alleen gaan rijden met een officiële rijinstructeur die ook echt rijles mag geven. De rijinstructeur moet die bevoegdheid hebben. Je rijinstructeur moet jou daarvan een bewijs kunnen tonen. Dit is de instructeurspas. Ook kun je de bevoegdheid van jouw rijinstructeur controleren bij het IBKI.

 Is je instructeur niet bevoegd? Dan zijn alle (juridische) gevolgen voor jou!

 

Duur rijopleiding

Hoeveel lessen jij nodig hebt is niet precies van tevoren te zeggen. De ene heeft nu eenmaal meer lessen nodig dan de andere. Je rijinstructeur kan je na een proefles wel vertellen hoeveel lessen jij ongeveer nodig hebt. Zo weet je een beetje waar je aan toe bent. Gemiddeld heb je ongeveer 35 tot 45 rijlessen nodig.

 

Proefexamens
Wanneer je goed zelfstandig kunt rijden, zal je rijinstructeur meestal een aantal proefexamens met je gaan rijden. Zo krijg je een goed beeld van wat je kunt verwachten op het echte praktijkexamen.

Tussentijdse toets

Vind je het fijn om een echt CBR-praktijkexamen te proberen? Dan kun je voor het autorijbewijs een tussentijdse toets doen. Een tussentijdse toets werkt precies zoals een echt examen. Na afloop krijg je tips van de examinator voor je echte examen. Wanneer je tijdens de tussentijdse toets de bijzondere verrichtingen goed uitvoert, hoef je deze in je echte praktijkexamen niet meer te doen. Aan een tussentijdse toets zijn wel extra kosten verbonden.

5. CBR Praktijkexamen

 

CBR praktijkexamen aanvragen

Het praktijkexamen (of een tussentijdse toets) kan alleen door je rijschool worden aangevraagd. Daarvoor heeft jouw rijschool wel jouw toestemming nodig (machtigen) Tijdens het praktijkexamen controleert de examinator of de rijschool die jij toestemming hebt gegeven ook de rijschool is die het examen voor je heeft aangevraagd.

Om je rijschool te machtigen heb je het rijschoolnummer van je rijschool nodig. 

1. Zoek het rijschoolnummer van je rijschool op.

Vraag erom bij je rijschool.

2. Ga naar mijn.cbr.nl en log in met DigiD.

3. Kies voor opleider machtigen en daarna machtiging voor praktijkexamen.

4. Doorloop alle stappen en kijk of de naam van de rijschool op het scherm overeenkomt met jouw rijschool.

5. Je ontvangt per e-mail een bevestiging van de machtiging.

6. Meld het je rijschool als je de rijschool hebt gemachtigd

Je rijschool kan dan het praktijkexamen voor je aanvragen.

 

CBR praktijkexamen afleggen

Je moet ongeveer een kwartier voor aanvang van je praktijkexamen aanwezig zijn. Je wacht in de wachtruimte van het examencentrum totdat de examinator je roept.

Uitleg praktijkexamen

De examinator stelt zich eerst voor en legt je uit wat er gaat gebeuren. Hij controleert je documenten en kan wat vragen stellen. Ook controleert hij of je beschikt over een geldig theoriecertificaat en of je de gezondheidsverklaring hebt ingevuld. Je moet zelf de volgende documenten meenemen naar het praktijkexamen:

De uitnodiging voor het praktijkexamen

Je geldige identiteitsbewijs

Een ingevuld formulier zelfreflectie (alleen voor het autorijbewijs)

 Zonder deze documenten mag je geen praktijkexamen doen!

Ritvoorbereidingen

Als alles klopt loop je samen naar buiten. Er volgt eerst een ogentest. Je moet het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand kunnen lezen. Daarna kan de examinator enkele vragen aan je stellen over het voertuig waarmee jij examen gaat doen.

Examenrit

Het examenrit zelf duurt ongeveer 35 minuten (25 minuten voor het bromfietsexamen). Als je dat fijn vindt mag je rijinstructeur mee. De examinator vertelt je waar je heen moet en wat je moet doen. Het is niet erg als je je een keer vergist, zolang het maar veilig blijft. Als je een keertje links afslaat terwijl dat rechts had moeten zijn is dat geen reden tot zakken. Moet de examinator ingrijpen omdat jij een onveilige situatie veroorzaakt, dan ben je wel gezakt.

Uitslag

Na het examen loop je samen weer naar het examencentrum. Na binnenkomst vertelt de examinator je gelijk of je geslaagd of gezakt bent. Ook wordt het door jou ingevulde en meegebrachte formulier zelfreflectie (alleen voor het autorijbewijs) besproken.

Als je gezakt bent, wordt ook besproken waarom het niet gelukt is. Zo kun je deze punten verbeteren voor een volgend examen.

Nader onderzoek rijvaardigheid

Zak je binnen 5 jaar meer dan 4 keer, dan krijg je een speciaal examen. Dit examen duurt langer zodat de examinator meer tijd heeft om jou te begeleiden. De examinator probeert er samen met jou achter te komen waarom het maar steeds niet wil lukken en probeert je daarbij te helpen.

6. Rijbewijs aanvragen

2toDrive informatie

Begeleiderspas aanvragen voor 2toDrive

Als je meedoet aan 2toDrive en vóór je 18e verjaardag wilt gaan rijden in een personenauto, heb je een begeleiderspas nodig. Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je coaches melden zichzelf eerst aan. Alle informatie hierover vind je op www.2todrive.nl.

Zodra al je coaches zich hebben aangemeld kun jij daarna de begeleiderspas aanvragen. De begeleiderspas moet je aangevraagd hebben voordat je het rijbewijs kunt aanvragen bij jouw gemeente.

Alle coaches en jij moeten in het bezit zijn van een DigiD.

Alle coaches melden zichzelf aan als coach bij de RDW.

Nadat alle coaches zich hebben aangemeld, vraag jij de begeleiderspas aan bij de RDW.

Je krijgt de pas binnen 10 werkdagen thuis gestuurd.

Na aanvraag van de begeleiderspas en het slagen voor je praktijkexamen, kun je bij de gemeente je rijbewijs aanvragen.

Hoe ver van tevoren moet je een begeleiderspas aanvragen?

Zodra je 16,5 jaar oud bent (zestien jaar en zes maanden), mag je meedoen aan 2toDrive en onder begeleiding autorijden. Dat is dus ook de datum waarop je de begeleiderspas mag aanvragen. Dit kan niet eerder, maar zodra je deze hebt aangevraagd en je aanvraag goedgekeurd is, mag je onder begeleiding gaan autorijden!

Wie vraagt de begeleiderspas aan?

Het aanvragen van de begeleiderspas doe je zelf. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om eerst je coaches te laten inschrijven door de RDW. Zij willen namelijk zeker weten dat de begeleiders geschikt zijn. Let er daarom goed op dat de coaches die je laat inschrijven, voldoen aan de voorwaarden van de begeleiderspas die je gaat aanvragen!

Wie mag er op een begeleiderspas?

Niet iedereen mag op de begeleiderspas, want de voorwaarden die het RDW stelt zijn vrij streng. In ieder geval moet de begeleider minimaal 27 jaar oud zijn en 5 jaar rijervaring hebben. Ook moet de persoon van onbesproken gedrag zijn qua rijervaring. Dat betekent dat hij of zij geen drugs- of alcoholcursussen gevolgd mag hebben en uiteraard ook geen veroordeling voor verkeersovertredingen op zijn of haar naam mag hebben staan.

Hoe duur is een begeleiderspas?

De kosten voor een begeleiderspas vind je op de website van het RDW. Let op: deze kosten komen bovenop die van je rijbewijs, die betaal je apart. De begeleiderspas is te verkrijgen bij de RDW en deze kun je online aanvragen.

 

Rijbewijs aanvragen

Je hebt het rijbewijs behaald. Gefeliciteerd! Nu naar de gemeente om je rijbewijs aan te vragen. Het duurt ongeveer 5 werkdagen na je aanvraag voordat je het rijbewijs daadwerkelijk hebt. Je kunt je rijbewijs eventueel sneller krijgen tegen betaling van een meerprijs.

 Zolang je het rijbewijs nog niet daadwerkelijk in je bezit hebt, mag je nog niet gaan rijden!

Om je rijbewijs aan te vragen moet je het volgende meenemen:

Een geldig legitimatiebewijs.

Eén kleurenpasfoto die aan de eisen voldoet (ga naar een vakfotograaf).

Een geldige verblijfsvergunning (voor een niet-Nederlandse aanvrager).

Een begeleiderspas (voor 2toDrive, alleen voor 17-jarigen).

Maak een afspraak bij de gemeente waar je woont en vraag het rijbewijs persoonlijk aan.

Uiterlijk vijf werkdagen later kun je het rijbewijs ophalen bij je gemeente.